2010-07-19 15:55:46• hírek • Tóth Klarissz

Kánikula és közlekedésmeteorológia

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) előrejelzése szerint a következő napokban erősödő kánikula/hőhullám várható, a csúcshőmérséklet helyenként akár a 37 fokot is meghaladhatja, ami igencsak megviseli a szervezetünket.

Meteorológiai definíció szerint, hőhullám=három egymást követő napon a napi átlaghőmérséklet 26,6 C fok feletti. Azzal mindenki tisztában van, hogy a kánikula idején egészségünk védelme érdekében milyen óvintézkedéseket kell betartanunk: bőséges folyadék-, friss zöldség és gyümölcsfogyasztás, erős faktorszámú bőrvédőkrém használata, világos színű, jól szellőző ruházat viselése stb. Azzal már jóval kevesebben foglalkoznak, hogy gépjárművezetés közben miként óvják magukat a hőségtől. A tartós kánikulában a gépjárművezetők között is megnő a rosszullétek száma, ennek hatására pedig több baleset történik. A klímaberendezés nem mindenikek ajánlott, a tikkasztó hőségben azonban szinte minden autós igénybe veszi.

Szükséges óvintézkedések: Indulás előtt még a legrövidebb úti cél esetében is ellenőrizni kell a hűtőfolyadék, a fékfolyadék, a motorolaj és az üzemanyag szintjét. Hőségriadókor és hosszabb utazás előtt pedig még inkább indokolt. Tájékozódjunk az útvonalról, az aktuális forgalmi helyzetről és az utazási feltételekről. Vigyünk magunkkal elegendő innivalót, gondoskodjunk az árnyékolásról és tartsunk gyakrabban pihenőt. Tény az, hogy a koncentrált vezetéshez nagyban hozzájárul az autó utasterének ideális hőmérséklete. A felforrósodott autóba beülve ne hűtsük le azonnal annak belsejét, elsőként húzzuk le az ablakokat és szellőztessük ki alaposan az utasteret. Amennyiben klímaberendezéssel ellátott autóról van szó, kapcsoljuk be a hűtést. A hideg klíma légáramlatot ne irányítsuk közvetlenül magunkra, a klíma pedig legfeljebb nyolc-tíz fokkal legyen alacsonyabb, mint a külső hőmérséklet. Amit sokan nem tudnak, hogy valójában a hőérzet számít, nem pedig a hőmérséklet. Az úgynevezett „légionárius betegség" elkerülése végett gondoskodjunk a klímaberendezés előzetes tisztításáról, a levegőszűrő cseréről. Egészségvédelmi szakemberek szerint a gépjárművezetők ötször nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg a betegséget kiváltó „Legionella" baktériumtól. A tünetek több mint 20 százalékát az autók szélvédőmosó vize okozza. A baktérium belélegzése pedig aluszékonyságot, fejfájást, izomfájdalmat, hasmenést, magas lázat eredményezhet, súlyosabb esetben tudatzavart vagy tüdőgyulladást idézhet elő.


Bezárt autóban ne hagyjunk gyermeket, idős- vagy mozgáskorlátozott személyt, állatot

Bezárt autóban ne hagyjunk gyermeket, idős- vagy mozgáskorlátozott személyt, állatot


A napon parkoló autók gyorsan felmelegednek, a belső hőmérséklet 30 perc alatt akár az 50-70 fokot is elérheti. Bezárt autóban ne hagyjunk gyermeket, idős- vagy mozgáskorlátozott személyt, állatot még rövid bevásárlás alkalmával sem, mivel könnyen hősokkot kaphatnak. Az autóban gyorsan tüzet kaphat bármilyen gyúlékony-, robbanásveszélyes tárgy, gázöngyújtó, ezért ezeket célszerű eltávolítani.

A különösen erős napsugárzás miatt a vakító fény is zavarja a sofőröket. A jobb látási viszonyok érdekében tisztítsuk rendszeresen a visszapillantó tükört, ellenőrizzük az ablaktörlők állapotát, mossuk rendszeresen a szélvédőt. Legyen a kocsiban törlőrongy, ha szükséges álljunk meg és tisztítsuk meg az üvegeket.

Használjunk speciális, vezetéshez alkalmas-, polárszűrős lencséjű napszemüveget, ez ugyanis képes az autó üvegfelületéről visszaverődő zavaró csillogást kiszűrni. Szakértők szerint vezetés közben a barna vagy sárga lencséjű-, látásélességet növelő és kontrasztfokozó napszemüveg viselése ajánlott. Kánikula időszakában jóval körültekintőbben kell vezetni, hiszen a hőség hatására sok helyen az aszfaltburkolat is megolvad, ami szintén akadályozó tényező lehet. Optikai csalódást okozhat a „fata morgana" vagyis a délibáb, ami a nyári időszakban meglehetősen gyakori légköri fényvisszaverődési jelenségnek számít. Amennyiben vezetés közben az egyenes országúton előre, kissé lefelé nézünk, az aszfaltot vizesnek látjuk.


Optikai csalódást okozhat a „fata morgana” vagyis a délibáb

Optikai csalódást okozhat a „fata morgana” vagyis a délibáb


A szervezet reakciói

Az utóbbi években térségünkben is egyre melegebb hőhullámok perzselnek mindenhol. Annak ellenére, hogy a hőguta ritka kórállapot, a gépjárművezetőknek még elővigyázatosabbnak kell lenniük. A fülledt idő és a rendkívül erős UVB sugárzás még az egészséges szervezetet is megterheli. A frontérzékenyeknek vagy különböző betegségekkel küszködőknek pedig valóságos kálvária lehet az autózás. Fejfájás, levertség, aluszékonyság, szédülés, vérnyomás ingadozás, szív- és keringési probléma, légzőszervi megbetegedésben szenvedőknek nehézkes légzés valamint a csökkentő koncentrálóképesség jelentik a legnagyobb veszélyt. Ilyenkor a megszokottól hosszabb a reakcióidő. A zavartalan közlekedést a hirtelen ránk zúduló zápor/zivatar is nehezítheti, ami csökkenti a látótávolságot. Azok, akik egészségi állapotuk miatt nem bírják a meleget, ha megtehetik lehetőleg a kora reggeli és a késő esti órákban induljanak útnak. A balesetek megelőzése érdekében, a kánikulai napokon ajánlott még körültekintőbben közlekedni.


A zavartalan közlekedést a hirtelen ránk zúduló zápor/zivatar is nehezítheti

A zavartalan közlekedést a hirtelen ránk zúduló zápor/zivatar is nehezítheti


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: